Mine teknikker.
I den fysiurgiske terapi arbejdes der udelukkende med blide teknikker der ikke kan lave skade på hesten.
Teknikkerene der benyttes er alle redskaber til at afspænde hestens blødvæv for der igennem at opnå øget mobilitet og velvære.
Overordnet set er samtlige teknikker grundlagt således at hesten slapper af under terapien - selvfølgelig kommer man også til at arbejde med områder der kan være ømme og som føles ubehageligt for hesten
Massage
Massage er grundstenen i terapien for hestene. Uanset hvilken udfordring din hest har, eller hvilke restriktioner den går med i kroppen, vil jeg inkludere massage, i kombination med andre terapiformer. vil det altid være nødvendigt at afspænde muskulaturen for at kunne øge bevægeligheden for hesten. Hvis ikke muskulaturen er afspændt vil arbejdet med skelet og led ikke være holdbart, idet musklerne vil trække det tilbage i den oprindelige restriktive position og tilstand. Det er derfor vigtigt at se kroppen som en helhed og ikke kun arbejde med det restriktive område som en separat del.
Udover den traditionelle massage bruger jeg triggerpunkter, stresspunkter, specialmassage, trykpunktsmassage og pain points.
Massagen øger blodcirkulationen og dermed også ilttilførslen til det område der arbejdes med. Ikke kun den enkelte muskel, men ligeledes det omkringliggende bindevæv, sener og ledbånd påvirkes positivt.
Massagen fremmer udskillelse af affaldsstoffer og mælkesyre, der tilsammen kan være årsag til muskelømhed og hårdhed i muskulaturen.
Massagen øger elasticiteten af muskler, sener og ledbånd, hvilket fremmer styrke og holdbarhed i de respektive områder, og fremmer hestens normale bevægemønster.
Tilsammen har det en skadesforebyggende og præstationsfremmende effekt, samtidig med at massagen udgør opvarmning i vævet inden anvendelse af andre terapiformer.
Kranio Sakral Terapi
Kranio sakral terapi er en blid men effektiv og dybdegående manuel terapiform, som oprindeligt anvendes på hestens kranie og korsben, deraf navnet.
Teknikkerne kan dog bruges overalt i kroppen, som supplement.
Der arbejdes med blide stræk og tryk ud fra et 5 g princip, som har en afspændende effekt på knoglerne i relation til hinanden. Denne afspænding påvirker ligeledes muskler, sener og ledbånd positivt.
KST som terapiformen forkortes, har en direkte påvirkning på duramater (hinden der omkranser hjerne og centralnervesystemet igennem hvirvelsøjlen). Derved har KST en direkte påvirkning af hele hvirvelsøjlen, samt påvirkning af hestens neurologiske system, og er derfor en yderst effektiv og gavnlig terapiform for hele hestens krop.
KST er en blid teknik, som er rigtig god til sensitive heste, som let stresser op ved hårde tryk, eller til heste der udviser tydelig ømhed i muskulaturen. Med KST kan der opnåes effektiv afspænding af hesten.
Ledmobilisering
Mange muskelspændinger kommer af ubalancer og nedsat bevægelighed i hestens led eller omvendt.
Det er derfor vigtigt at arbejde med muskler og led med fokus på den anatomiske bevægelighed de har.
Alle led kan have nedsat bevægelighed, men de steder der oftest ses restriktioner er hofte, bækken, ryg, lænd og nakke.
Ledmobilisering fungerer ved at jeg påvirker de relevante led med passiv bevægelse inden for den bevægelsesramme leddet burde arbejde i under normale omstændigheder.
Dette med henblik på at genetablere optimal bevægelse, balance og funktion i leddet.
Ledmobilisering må ikke forveksles med kiropraktik eller andre manipulationsformer.
Ved ledmobilisering arbejder jeg inden for leddets elastiske barrierer, og påvirker blødvævet i relation til leddet. Ved disse bløde elastiske bevægelser af hestens knogler og led, afspændes blødvævsrelationerne og restriktionen mindskes.
Ledmobilisering står aldrig alene, men bruges sammen med massage og KST da det er vigtigt at de omkringliggende strukturer, muskler, sener og ledbånd er afspændte for at opnå en holdbar effekt af ledmobiliseringen.
Fascieløsning
Fascia er et utrolig vigtigt, men desværre ofte overset i hestens anatomi.
Fascia er i almindelig tale hedder bindevæv, og består ligesom sener og ligamenter, primært af kollagenfibre og elastan, der tilsammen gør det stærkt, fleksibelt og elastisk.
Fascia er et tyndt blødt væv, som omkranser og gennemtrænger alle muskler, knogler og organer, og er det der binder det hele sammen således at kroppen er i stand til at bevæge sig som én enhed. Derudover har det til formål at støtte og beskytte, udgøre en støddæmpende funktion for musklerne, udgøre et område hvorpå musklerne kan hæfte samt sikrer at musklerne kan glide uhindret mod hinanden.
Velfungerende fascia er løst, blødt og mobilt, men kan blive overbelastet eller beskadiget, hvilket vil resultere i nedsat fleksibilitet og elasticitet.
Stram fascia kan være direkte årsag til smerte og ubehag hos hesten, og vil til hver en tid påvirke resten af hestens krop og bevægemønster. Beskadiget fascia, kan være årsag til problemer andre steder i kroppen grundet de anatomiske sammenhænge, og kan være skyld i, at afspænding og afbalancering ikke har den ønskede effekt, idet spændt fascia kan ”trække” tingene tilbage til udgangspunktet før afspænding, eller helt hindre afspænding.
Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på fascia, og arbejde med dette, for derved at opnå et mere optimalt resultat for afspænding og afbalanceringen af hesten.
Laserterapi
Laserterapi er koncentreret energi til den naturlige heling. Laser lyset trænger dybt ind i vævet, ind til den enkelte celle.
Cellen udnytter energien og sætter gang i kroppens naturlige reperationsmekanismer.
Helingsprocessen forstærkes dermed og immunforsvaret styrkes.
Laserterapi understøtter kroppens egne funktioner og får dem til at ske langt hurtigere.
Typiske eksempler
-Forvridninger - Heler fuldstændigt op på 6-8 dage
-Sår - Heler flot op på 2-3 uger. (mindsker arvæv)
-Inflammation - Forsvinder på en uge.
-Seneskader - Heler op på 3-4 uger.
-Knogleforandringer - Laser reducerer smerte og øger bevægeligheden.
-Muskel spændinger - Løsnes effektivt.
Det er helt individuelt og afhænger af problemets karakter hvor ofte der skal behandles. Typisk 1-5 gange over 2-3 uger.
Laserterapi gør ikke ondt og har ingen bivirkninger!
Jeg tilbyder laserterapi i en alm. afbalancering af hesten såfremt det er relevant for den enkelte hest.
Jeg tilbyder ud over det også laserterapi som en enkeltstående ydelse i forbindelse med eks. sår, muk, sur stråle og andre skader. Se mere under priser.
Elektroterapi
Elektroterapi har været meget udbredt i både menneskelig sport og medicin område i flere årtier. Ikke kun til behandling af skader, men også for at optimere ydeevnen. Elektroterapi kan bruges både som primære behandlingsform, eller som en del af en behandling.
Elektroterapi er videnskabelig bevist, og er en yderst effektiv behandling til optimering af nerver, muskler, bindevæv og blodcirkulation. Der sendes elektriske impulser igennem hesten hud og aktivere nerver og muskler. Det er ikke smertefuld for hesten, men føles mere som en dybvævs/bindevævs- massage. Det elektriske signal som bliver sendt efterligner det motorneuronsignal der normalt sendes af hjernen til musklerne og for dem til at trække sig sammen.
Når der arbejdes med rehabilitering eller forebyggelse af skader er god muskelfunktionen, styrke og elasticitet nøglen. Uden disse vil led, ledbånd og sener være i større risiko for skader.
Elektroterapi er et meget effektivt værktøj til at løsne stramme muskler. Mange heste har især stramme og ømme muskler i ryg, lænd, gluteus eller halsregionen. Disse stramme muskler kan få en hest til at føle sig stiv og låst, og få den til at bevæge sig ukorrekt. Når musklerne her løsnes kan hesten bevæge sig mere fri og korrekt. De fleste heste har også asymmetri i deres muskler, altså en stærk og en svag side. En mere fri og symmetrisk bevægelse forbedrer ydeevnen, mindsker risiko for skader, og gør det lettere at opbygge den korrekte muskulatur gennem træning.
Heste i træning har god effekt af at supplere elektroterapi med den daglige træning, for at optimere muskelfunktionen. Derudover er elektroterapi et rigtig godt redskab når hesten står skadet, for at træne muskulaturen uden at lægge vægt på det skadet område. (ved f.eks. boksro eller seneskade).
Elektroterapi kan bruges til at optimere muskler efter intens træning eller stævner, og dermed forbedre restitutionen. Dette gør at hesten kan yde sit optimale dagen efter igen.
Hvorfor elektroterapi?
Forbedre gangarterne
Forbedre springkapaciteten
Kan mindske haltheder, utaktet gang (ikke som erstatning af dyrlæge)
Mindske asymmetri i f.eks. bagpart
Muskelspændinger kan medføre uregelmæssig gang, og ved hjælp af løsning og aktivering af muskelaktivitet vil medføre en mere rengående takt
Positiv udvikling af muskulaturen
Øger restitutionen og blodgennemstrømning
Frigiver endorfiner
Elektroterapi er en meget effektiv og smertefri behandlingsform. Terapien optimer hestens muskler, nerver og bindevæv. Her får man løsnet musklerne helt nede til de dybe muskellag. Elektroterapien giver smidige heste med optimal muskulatur, og den kan dermed yde sit bedste under ridningen. Velfungerende muskulatur reducere risikoen for skader på både sener og led.
Elektroterapi stimulere nervesignalerne til musklen, så nerven kan kommunikere uden forhindringer til musklen. Elektroterapi er smertefrit, og de fleste heste nyder terapien fra allerede første gang. Behandlingen er naturlig for kroppen, da impulserne er tilsvarende kroppens egne signaler.
Jeg bruger NMES (Neuromuscular Electric stimulation) metoden via Compex SP 4.0 apparatet.